Поиск по этому блогу

четверг, 3 июня 2010 г.

Аденіум. Що воно таке, і з чим його їдять?

Не їдять його! Він отруйний!
Насправді, аденіум – то є рослина пустині, що має товстий стовбур, із численними короткими гілками. На гілках утворюється велика кількість квіток. Що вигідно вирізняє аденіум з-поміж інших рослин, то це те, що рослина в сприятливих умовах на підвіконні буде цвісти від квітня до жовтня місяця без перерви. Мою увагу до цієї рослини привернули зовсім не квітки, а товстий, красивий як в бонсай стовбур, що зветься каудекс. Тим більше, що квіти на такому стовбурі виглядають взагалі фантастично.
аденіум в природі

В природі рослини виростають висотою до 3-х метрів, на підвіконні ж висота рослини коливається в межах пів метра.
Аденіус сокотранський з сайту adenium.ucoz.ru
Розмножуються аденіуми насінням, живцюванням та повітряними відводками. Слід відмітити, що аденіум з насіння зберігає сортові характеристики лише в 40-50 відсотках випадків. Висів насіння аденіумів –то своєрідний «кіт в мішку», але попробую висловити свою думку, та напевне більшість любителів екзотики зі мною погодяться, що ці «котенята» як правило дуже симпатичні. І завжди існує імовірність отримати із сіянця нову форму чи сорт. Як варіант, на сіянець мозна нащепити сортову форму аденіума.
Взагалі, всі сортові аденіуми, що продаються, - то як правило сіянці, щеплені сортовим матеріалом. Робиться це тому, що сіянці найшвидше формують каудекс – товстий стовбур, що так їх прикрашає. Черенковані аденіуми справно цвітуть, але каудекс утворюють повільно, а часто і не утворюють зовсім.
Після цієї невеличкої оди рослині розкажу свою історію.
Осінню того року, вперше познайомився в інеті із цією рослиною. Виявляється, вона вже досить популярна в світі, швидко поширюється і в нас. В інеті можна знайти велику кількість пропозицій насіння аденіумів, велика сортова гамма. Крім того насіння аденіумів має високий відсоток всходів. – до 80%.
Захотів і я посіяти цю рослину. Замовив насіння 3-х сортів:
1. Adenium Obesum Star of Luck- Adenium Obesum Star of Luck
2. Adenium obesum Bright Gem - Adenium obesum Bright Gem
3. Adenium Obesum Desert Rose - Adenium Obesum Desert Rose "HONEYMOON"
4. та "Pink" отримав як бонус.

Всього насіння було 33 штуки в посилці. Після замочування посадив в грунт – кокос/перліт/сфагнум приблизно в рівних частинах.
В результаті, на даний час я маю 20 симпатичних рослинок. З цікавістю спостерігаю за їх ростом та розвитком.
Ось деякі з них
[caption id="attachment_348" align="alignnone" width="480" caption="Сіянці аденіумів на підвіконні"]Сіянці аденіумів на підвіконні[/caption]
[caption id="attachment_349" align="alignnone" width="400" caption="Симпатичний дуже аденіум "]Симпатичний дуже аденіум [/caption]
Деякі рослини при пересадці спеціально нахилив, щоб сформувати похилий стовбур-каудекс: [caption id="attachment_350" align="alignnone" width="480" caption="Аденіум спеціально посажений похилено"]Аденіум спеціально посажений похилено[/caption]
Один сіянець виявився альбіносом. Він спочатку ріс як нормальний, звичайний зелений, а потім почав випускати тільки розові листочки.
[caption id="attachment_352" align="alignnone" width="319" caption="Аденіум альбінос"]Аденіум альбінос[/caption]
[caption id="attachment_353" align="alignnone" width="480" caption="В порівнянні з братом"]В порівнянні з братом[/caption]
А цей - дуже симпатичний мініатюрний адешка.
[caption id="attachment_355" align="alignnone" width="480" caption="Мініатюрний адешка"]Мініатюрний адешка[/caption]
От такі справи.

Комментариев нет:

Отправить комментарий