Поиск по этому блогу

понедельник, 28 февраля 2011 г.

Вирощування розсади томатів.

Прийшла пора сіяти розсаду помідорів. Перчики посіяні вже давно і стоять в ящику щіткою ;) буде по 2 справжніх листки - буду пікірувати.
А помідори потрібно висівати за 50-60 днів до посадки в грунт. Попередньої весни я посадив розсаду помідор в теплицю в перших числах квітня - рослини ще тижня два практично не росли - холодно ще, теплиця без обігріву. А коли були заморозки то рослини біля плівки підмерзли. Тому в цьому році посадка томатів і перців в теплицю буде проводитись в другій половині квітня.
В якості експерименту хочу в відкритому грунті посіяти томати з насіння. Читав в Курдюмова, що такі томати швидше розвиваються, мають потужну кореневу систему і доганяють в розвитку томати з розсади. Для цих цілей прийдеться зробити тепличку з плівки, щоб посіяти трохи раніше.
Хід експериментів буду описувати в блозі. Для чого залишилось вирішити одну невеличку проблемку: в мене поламався фотоапарат. Мій Канон А-560 вірою і правдою прослужив мені 2 роки доки не попав в руки моєму малому. Тут йому і смерть :(
Вернемось до наших томатів. Для затравки читачам і для себе звичайно цитата з статті про вирощування розсади томатів:


Як виростити здорову розсаду.
Для вирощування розсади потрібна хороша поживна суміш - пухка, пориста повітря і влагопроніцаемая, вільна від збудників корисніше, шкідників, бур'янів. Склад її може бути приблизно таким (% за об'ємом):
1. Низинний торф - 75, дернова земля - 20, коров'як - 5;
2. Гноївковий перегній або компост перепрілих - 45, дернова земля - 50, коров'як - 5;
3. Низинний торф - 75, кінський гній (без соломи) - 20, коров'як - 5.
Коров'як додають у горщечки (кубики) для їх щільності, якщо ж розсаду вирощують у ящиках, склянках або гончарних горщиках - його не використовують. Для зниження кислотності субстрату в нього додають вапно, крейда або золу: приблизно по жмені на відро. Не забувайте і про мінеральних добривах. При вирощуванні розсади, наприклад, зеленних культур у живильне суміш (в розрахунку на відро) вносять 15-20 г аміачної селітри, 20-25 г суперфосфату, 4-6 г хлориду калію. При якій температурі краще всього вирощувати розсаду? Оптимальний режим для більшості зеленних овочів в сонячний день - 14-18 ° С, у похмурий - 12-16 ° С, вночі - 10-14 ° С. Лише двічі температуру знижують до 6-10 ° С: у перші 4-7 днів після того, як з'являться сходи (щоб вони не надто витягувалися, цьому сприяє тепло), і за 10-15 днів до висадки розсади в грунт - щоб рослини загартувати , підготувати до можливих несприятливих умов, які чекають їх у відкритому грунті. А в останні дні перед висадкою температуру взагалі доводять до рівня зовнішньої температури.

Що робити якщо розсада витягнулася?
Це знайоме багатьом - розсада витягнулася. Чому це відбувається? Ось що пише з цього приводу О. А. Ганічкіна: "При неправильному режимі освітленості, харчування, температури може спостерігатися витягування розсади та погіршення її якості. Добре в такому випадку допомагає апарат ТУР - регулятор росту рослин. Якщо його немає, а розсада сильно витягнулася , треба стебло рослини розрізати на 2 частини на рівні 3-го або 4-го справжнього листа. Верхні відрізані частини рослин ставлять в банку з водою, де через 8-10 днів на нижніх стеблинках виростуть корінці розміром до 1-1,5 см. Потім ці рослини розсаджують на поживні горщечки розміром 10x10 або прямо в ящик з відстанню один від одного 10x10 або 12x12 см. Висаджені рослини будуть продовжувати зростати як звичайна розсада, яку потім необхідно формувати в одне стебло. З пазух 4 нижніх листочків рослин, які залишилися рости в горщиках або ящиках, незабаром будуть з'являтися пагони (пасинки). Коли вони досягнуть довжини 5 см, з них 2 верхніх втечі (пасинка) залишають, а 2 нижніх видаляють із залишенням стовпчика в 1 см. Пасинки НЕ вищипують, а обламують (а я обрізаю продезінфікованими в міцному розчині марганцівки ножицями-Авт.) щоб уникнути вірусної інфекції. Залишені верхні пагони поступово будуть зростати і розвиватися. У результаті вийде хороша стандартна розсада.
Цю операцію потрібно робити за 20-25 днів до посадки на постійне місце.

7 перших кроків назустріч майбутньому врожаю.

1. Контейнер. Для вирощування розсади можна використовувати різні контейнери, в дні яких є дренажні отвори. Дерев'яними ємностями краще не користуватися, оскільки з дерева важко видалити хвороботворні мікроорганізми. Краще всього використовувати невеликі пластикові лотки або каганця. Великі насіння можна висівати в лотки з осередками або в торфоперегнойние горщечки.
2. Компост. Використовуйте спеціальний компост для розсади або універсальний компост. Заповніть контейнер компостом на 1,5 см нижче країв і злегка примніть його поверхню дощечкою, компост, вологим.
3. Присипання. Дрібні насіння не присипати, великі присипте компостом або вермикуліту на глибину, рівну двом діаметрам насінини. Присипати насіння рівним шаром, просіваючи компост крізь сито. Після присипки примніть його поверхню дощечкою. Накрийте лоток чи горщик з насінням крафт-папером і покладіть зверху скло. Якщо папір отсиреет, поміняйте її.
4. Температурний режим. Насіння більшості культур проростають при температурі 17-19 ° С. При вирощуванні розсади зручно користуватися міні-теплицю з підігрівом. Можна також вирощувати розсаду на підвіконні в кімнаті з центральним опаленням, в якій підтримується. Температура 16-19 "С.
5. Освітлення та полив. Як тільки з'являться сходи, зніміть папір і підніміть скло. Через кілька днів приберіть скло і перенесіть контейнер в добре освітлене місце, куди не потрапляють прямі сонячні промені. Лотки і горщики, розташовані на підвіконні, потрібно раз на два дні повертати. Не давайте компостові пересихати. Для поливу краще використовувати обприскувач, що дає тонкі струменя.
6. Пікіровка. У фазі двох справжніх листків сіянці пікірують в лотки, невеликі горщики або рассадочние ящики з осередками. У горщиках і лотках сіянці розташовують на відстані 2,5-4 см один від одного. Після пікіровки лотки один - два дні тримають у тіні при температурі 9-11 ° С, поливають в міру необхідності.
7. Загартовування. Коли розсада після пікіровки зміцніє, її починають гартувати, щоб підготувати до пересадки у відкритий грунт. Для цього підсилюють провітрювання, а потім переносять розсаду в не опалювальний парник. Протягом одного - двох тижнів кватирки в парнику тримають зачиненими, потім в сухі дні, коли немає морозу, починають їх розкривати. Протягом тижня перед висаджуванням розсади кватирки залишають відкритими на ніч. Розсаду, вирощену на підвіконні, спочатку переносять в не опалюване приміщення, потім виставляють на кілька днів у сад і лише після цього висаджують.


І, традиційно пропоную відео про вирощування розсади томатів.
Жорстка пікіровка томатів:


Посів томатів з пророщуванням в вологому середовищі.


Удачі Вам!

Комментариев нет:

Отправить комментарий